Search for:

Så går ficktjuven hem med ditt halsband.

Vi är många som hört talas om folk som kanske gått på stan, känt ett ryck runt halsen och ser sitt halsband försvinna iväg på en moped.

Det ska vi inte prata om nu. För de olika varianterna av ”väskryckare” kan jag skriva om en annan gång. Nej det här är mer subtila ficktjuvs-metoder där offret inte märker att det händer.

I Skåne trakten kring 2018 var det flera rapporter om tjuvar som stal halsband med en lurig metod. Så med det i åtanke fick det bli nästa artikel.

Du tror inte det händer dig.

Det här handlar alltså om hur ficktjuvar kan sno ditt halsband, varför det funkar och vad du ska tänka på.

Ficktjuvar har kommit på många kreativa metoder för hur de kan ta allt från exempelvis plånböcker, klockor och smycken. Halsband och örhängen är saker som folk tror är omöjligt att bli av med utan att det märks. Men även om det är lite petigare än att sno t.ex en plånbok, så är det inte bara möjligt utan det erbjuder tjuven visa  subtila fördelar.

När en tjuv snor en plånbok är innehållet inte alltid garanterat eftersom de ofta inte vet vad som finns i. Men när det gäller smycken ser de exakt vad de stjäl, och till skillnad mot plånboken så tänker inte folk på att kolla sina smycken det första de gör. Man tänker plånbok, man tänker mobil. 

Hur går det till?

Så hur gör de? Det finns flera olika tekniker och jag har bland annat hört talas om ett par tjuvar som arbetade på fina fester. En av dom charmade rika damer och när de dansade nafsade tjuven offret lekfullt i nacken och samtidigt bet igenom guldkedjan som han snabbt gav till en kumpan. Det är dock en väldigt fräck metod som jag personligen tror är ytterst ovanlig. 

Vanligare metoder inkluderar t.ex att överraska okända människor på stan med en kram och då snabbt lossa på halsbandet.

Precis som tidigare artiklar jag skrivit så gäller det för tjuven att hålla offret ur balans. Så länge du inte vet vad som händer lär du följa ”manuset” som ficktjuven ger dig i situationen och reagerat precis som de vill. (Se artikeln din hjärna: ficktjuven bästa vän här)

Men en mer subtil metod som användes i många av fallen förra året var mer lurig.

Bytt är bytt, kommer aldrig igen

 

Tänk dig följande: Du går på stan och en främling frågar vad du tycker om hennes halsband. Du stannar till och svarar artigt. Främling påpekar hur väl det skulle passa dig och om du är intresserad av köpa det. Du tackar nej men främlingen insisterar på hur bra det skulle passa och innan du hinner protestera har hon satt det runt halsen på dig.

Du säger igen att du inte är intresserad, och den här gången verkar hon förstå. Du känner dig lättad när hon tar av halsbandet och försvinner iväg. Vilken envis säljare!

Först långt senare märker du att ditt eget halsband är borta, och runt din hals sitter det billiga halsbandet du hade avböjt att köpa.

Det här är en fräck metod där tjuven låter dig tro att det oönskade halsbandet tas bort men istället tar de av dig ditt eget halsband. Under hela processen håller de dig upptagen med en ström av frågor och kommentarer.

Tjuven kan också välja att ta både det billiga halsbandet och det värdefulla halsbandet samtidigt. Men oavsett hur de gör så är den ringa förlusten av det billiga betet en mindre kostnad för bytet.

Situationen känns inte tjuvaktig

Det som gör den här metoden så effektiv är att den är motiverad rakt igenom. Om någon försöker sälja ett halsband är det inte ologiskt att få kunden att sätta på sig det för att se hur det ser ut. Inget i scenariot skriker att det är en tjuv. Sen måste den oväntade säljaren ta av halsbandet, vilket motiverar och döljer själva stölden.

Det andra är att när stölden sker är vår gard nere. Vi har alla varit i en situation där vi försöker hitta en artig väg ur ett samtal med till exempel en säljare.

Här visar tjuven oss ljuset i slutet på tunneln. När halsbandet tas av tror vi att det är för att säljaren har gett upp och vi känner att snart är denna smått jobbiga situation över.

Vår gard är nere och vi är bara alltför glada att låta tjuven ta av det oönskade halsbandet.

Och precis som med kramtricket är vi inte beredda i början medans vi försöker lista ut vad som händer blir vi indragna i samtalet. 

Så vad ska vi göra?

Som jag alltid säger så vill jag inte att ni ska vara otrevliga mot främlingar eller gå runt och vara paranoida. Skaffa goda vanor är alltid ledorden.

Det lättaste är såklart att undvika synliga smycken. Det rekommenderar jag om ni vistas på platser där brottsligheten är stor men annars känns det som en onödig uppoffring. Välj när och var du går runt med dyrbara smycken och var medveten om att risken finns. 

Sätt dig ner och tänk igenom en sådan situationen. Om någon kommer fram, vad tänker du göra och hur reagerar du? Att ha planerat för situationen och riktigt ordentligt tänkt sig in i den kan göra all skillnad när tjuven försöker få dig ur balans. 

För mer information rekommenderar jag att kolla artikeln om de 3 gyllene reglerna här.

Händer det dig – ring polisen!

Och om du råkar ut för att ditt halsband blir stulet anmäl det till polisen. Ring 114 14 och ange ”halsbandsryckningar”.

Om du tyckte det här var intressant, hjälpsamt eller viktigt, dela artikeln med dina vänner så de också får tips på hur man kan hålla sig säker.

Har du några frågor du vill att jag svarar på, eller lurendrejeri jag ska forska om och skriva en artikel om, maila mig på info@ficktjuv.se

Med vänliga hälsningar

Robert Ace

Ficktjuven älskar din handväska

 

Handväskor är antagligen favoritmålet för ficktjuvar världen över. Den är inte i direkt kontakt med kroppen till skillnad mot många fickor. Och i väskan finns nästan alltid något stöldbenäget.

Jag ska börja berätta lite allmänt om handväskor och hur du kan hålla dig säker. Sen går jag in på de vanligaste teknikerna som tjuvarna använder med specifika tips för att motverka stölderna.

Allmänt om handväskor.

När jag föreläser och ger råd om hur man ska undvika ficktjuvar har jag märkt att de flesta handväskor är designade på ett sätt som gör det lätt för tjuven. Det är ingen konspirationsteori, jag är helt hundra på att det är en tillfällighet.

För att ni ska förstå vad jag menar är det här mina rekommendationer jag brukar ge för olika sorters väskor:

  • Har du dragkedja på väskan, se till att du håller väskan så dragkedjan börjar mot dig. Det gör det svårare för tjuvarna att öppna den utan att du ser.
  • Finns det en flärp på väskan, vänd den mot din kropp istället för att ha den utåt. Det gör det också mycket svårare för tjuven att öppna.
  • Om du varken har dragkedja eller flärp utan bara en öppen väska, är det ficktjuvens dröm. Men om du i övrigt verkligen gillar väskan, använd dig av de andra tipsen jag skriver om i artikeln för att göra den så säker som möjligt. Och var medveten om att den är mer stöldbenägen.

Problemet är att de flesta väskor är designade med en dragkedja som börjar bort ifrån dig.

Dessutom är alla flärpar jag sett varit designade att bäras med flärpen utåt. Då måste man alltså vända väskan för att få det rätt och det är inte många som vill bära den så och det köper jag. För om du har betalat massa pengar för en snygg väska vill du så klart visa den från väskans bästa sida. Så där har vi de oturliga designvalen jag pratade om.

Så mitt tips är att vända på väskan om det behövs vid de tillfällen där risken är stor. Mer information om risker kan du läsa om i min förra artikel (se den här).

Så med det ur världen – här är mina topp 5 grundtips när det handlar om handväskor.

  • Ha inte väskan bakom ryggen. Håll den istället framför dig och gärna med remmen diagonalt över motsatt axel så ingen kan rycka den av dig. För extra säkerhet kan du ha väskan under rocken vid särskilt riskfyllda tillfällen.
  • Lägg inget viktigt i ytterfacket utan använd istället väskans innerfack för värdesakerna.
  • Lägg gärna något över dina värdesaker så en potentiell tjuv måste rota runt lite.
  • Om du har dragkedja se till att den börjar mot dig. Det gör det svårare för tjuvarna att öppna den utan att du ser.

  • Om du har en flärp på väskan, ha flärpen mot dig istället för utåt. Det gör det också mycket svårare att öppna.

Och nu beväpnad med den kunskapen undersöker vi de 3 vanliga teknikerna som ficktjuvar använder för handväskor.

Steg för steg.

En handväska har som sagt många fördelar för en ficktjuv. Det svåra är oftast att få upp den. Men lyckas tjuven är det himmelriket när väskan inte har kontakt med kroppen eftersom ägaren då får svårare att känna handen som letar runt.

Men att få upp väskan kräver lite finess. I många fall väljer tjuven att ta det steg för steg. De väntar och när det rätta tillfället kommer när de har möjlighet att komma nära, kanske i en kö i affären eller i tunnelbanan, så öppnar de väskan lite. De knäpper upp flärpen eller börjar dra upp dragkedjan. Får de inte upp den helt kan tjuven pausa tills nästa lovliga tillfälle kommer att fortsätta.

Vad ska du göra?

Om du märker att din väska är lite öppen och du minns att du stängde den, då kan det vara en varning att du har blivit en måltavla. Såklart kan du bara ha glömt att stänga väskan men oavsett det, se till att stänga den direkt.

Döljer handen som går ned i väskan

Att någon ska se att en ficktjuvs hand går ned i en ficka är alltid en farlig risk för tjuven. Det stämmer såklart också med handväskor. Det löser de genom att använda ett verktyg, en tidning, karta eller kanske en jacka över armen. Tjuven håller det över väskan efter att ha öppnat den, medans en hand går ned i väskan. Om någon kastar en snabb blick, inkluderat väskan ägare, ser de inget misstänksamt.

Vad ska du göra?

Om du märker att någon verkar komma nära dig, och att de har något att dölja handen med så kan det vara en röd flagga. Självklart ska du inte misstänka alla, men om du kollar ner och inte kan se din väska för att det är mycket folket runt omkring dig så bör du flytta väskan framför dig. För är det så folktätt så är det bäst att vara på den säkra sidan. Att vara medveten är det viktigaste botemedlet här som oftast.

Tricket med den försvunna väskan. Hela väskan blir bytet.

Jag nämnde tidigare att det första en tjuv måste göra är att öppna handväskan. Det stämmer inte i alla lägen för det händer också att de snor hela väskan.

Oftast sker det när du har lagt ned väskan på marken eller hängt den på stolen. Har du lagt den bredvid dig eller bakom din stol har du gjort det extra lätt för tjuven. Men de kan även komma åt väskan när den ligger under stolen eller bordet.

De vanligaste är att de sätter sig vid bordet bakom dig, eller ställer sig i närheten. Sen beroende på hur nära väskan är, krokar de en fot i axelremmen och börjar långsamt dra den till sig.

Tjuven kan också använda verktyg, till exempel en Selfiepinne som har blivit vanligt nuförtiden, för att sträcka sig in under ditt bord och komma åt väskan.

Beroende på hur kaxig tjuven är går de sen iväg med hela väskan eller tar ut det som är intressant och skjuter tillbaka väskan så du inte märker att stölden har skett. Men det är riskfullt för tjuven, och sannolikt lär väskan hamna i närheten istället för på samma plats. Så om du märker att väskan mystiskt har flyttat på sig kan det vara ett tecken på att du blivit bestulen.

Jag vill också som en notis säga, att det finns tjuvar som skär av axelremmen medans du går. Det vanligaste är såklart väskryckare där du helt klart märker det. Men en tjuv med bra timing och starka nerver kan skära av axelremmen om väskan bärs bakom ryggen och ta väskan utan att du märker att vikten försvinner. Det är dock inte särskilt vanligt utifrån vad jag har sett.

Vad ska du göra?

Om du lägger ned väskan på marken, ha den mellan fötterna eller i knät, och kroka gärna en fot genom axelremmen så du märker om någon drar i den. Du kan också sätta ett stolsben genom axelremmen (se bara till att det inte är stolsbenet bakom dig) men din egen fot är oftast bäst.

Och när du går på stan där det är mycket folk, ha alltid väskan framför dig.

Bonus. Knivig situation, när dom skär upp väskan.

4 sätt låter inte lika bra som 3, så jag fuskar lite här.

Hur vanlig den här metoden är beror på var i världen du är. I vissa delar av världen använder tjuvarna ett rakblad för att skära upp fickor och väskor. Den här metoden förbigår problemet att öppna väskan genom att de helt enkelt skapa en egen öppning.

 

Vad ska du göra?
Samma som jag tidigare nämnt. Ha inte väskan bakom ryggen och lägg inte värdesakerna högst upp.

Nu vet du hur din handväska kan bli en måltavla och hur det går till. Mycket av det jag sagt stämmer också in för ryggsäckar mm, men handväskor är ett så vanligt mål att jag ville fokusera extra på dom nu.

Hoppas du lärde dig något nyttig, och om du gjorde det dela gärna artikel på sociala medier, email eller flaskpost.

Har du några frågor du vill att jag svarar på, eller lurendrejeri jag ska forska om och skriva en artikel om, maila mig på info@ficktjuv.se

Tack för att jag fick stjäla lite av din tid.

Mvh

Robert Ace

Tre kriterier som gör brottsplatsen för ficktjuven.

Om du har läst min första artikel om mina 3 gyllene regler för att att hålla dig säker från ficktjuvar (se den här), så vet du att regel nr 2 handlar om situational awarness. I det här sammanhanget definierar jag det som att vara medveten om riskerna i en situation och att vara mentalt förberedd.

Men var ÄR riskerna störst? Vilka situationer är ficktjuvarnas favorit när du ska vara extra medveten?

Den här artikeln listar några av de vanligaste tillfällena när ficktjuvar slår till, och varför just de situationerna är särskilt attraktiva för den arbetande tjuven.

På slutet tar jag också upp hur jag tycker du ska tänka och agera för att hålla dig säker.

Nr1. Korten på bordet- Där du visar ficktjuven vad du har.

 

Platser och situationer där ficktjuven ser var du har värdesakerna är guld värt för dom. Inte nog med att de vet var din plånbok ligger efter att du har betalat i kassan, de har också en bättre idé om vad du har i form av kontanter mm. när du ska betala har ficktjuven också en chans att sno en titt på din kortkod. Men mer om det i en framtida artikel.

Ficktjuven får också ledtrådar till hur krånglig ficka du har. Om du själv har problem att få ut plånboken ur fickan så kan det vara en vink om att de kommer få arbeta hårt.

Exempel på ställen som faller inom den här kategorin kan vara:

  • Bankomaten

  • Banken

  • Kassan

  • När du fyller på ditt åk-kort.

Nr 2. Lite trångt här.

Det finns ett antal områden på stan där det är mycket rörelse och närkontakten med andra människor är i stort sett ofrånkomlig. De platserna är som en flaskhals för även om vi rör på oss så trycks vi samman. Såna platser är lätta att lämna vid behov och det är en perfekt kombination för ficktjuvar.

En av de mest klassiska ficktjuvsteknikerna använder sig av detta på alla möjliga platser. Någon framför dig stannar och du går in i personen. Samtidigt går den bakom dig in i dig och snor din plånbok.

Säg att det här skulle hända precis när du ska kliva på tåget. Personen bakom dig ”ångrar sig” och går av tåget innan dörrarna stängs. Den situationen tillåter tjuven både att komma nära, och att fly fältet när brottet är gjort.

Här ska du vara uppmärksam

Exempel på platser som fyller upp den här kriterien är:

  • När du går på/av tåg och bussar

  • På trånga tåg i allmänhet och speciellt när dörrarna öppnas vid stationen som tillåter rörelse och en flyktväg.

  • När du går igenom spärrarna till stationen.

  • Rulltrappor och trappor i allmänhet. Att stanna i en rulltrappa är en klassisk distraktion.

  • Köer till kassor. Vi står nära varandra och en person kan lämna kön enkelt och naturligt.

  • Nattklubb eller en packad pub. Båda dessa räknas dubbelt i vår nästa kategori också.

Nr 3. titta vilken fin distraktion.

Tillfällen när vi på ett naturligt sätt kommer vara distraherade gör halva jobbet för en skicklig tjuv. Om du läste artikeln om hur hjärnan hjälper tjuven (se den här) vet du att det är otroligt viktigt för dom att fylla dina tankar med något annat för att framgångsrikt komma undan med stölden.

Här är några exempel på situationer där tjuven inte behöver göra något, distraktionen är redan där.

  • Turistattraktioner. Våra ögon blir stora när vi ser på världens underverk. Då missar du mycket.

  • Gatu shower. Jag ÄLSKAR gatu-underhållning. Håll bara koll på grejerna när du tittar.

  • Flygplatser. Resenärer försöker hitta sin gate, checka in bagage eller leta efter sin svarta väska bland hundra andra på bandet. Då har du mycket i tankarna.

  • Affärer. Vi går runt, och speciellt under julrushen, i helt egna tankar och förker frenetiskt hitta det perfekta köpet. Vi är helt fokuserade på butikens utbud.

  • Utanför barer och nattklubbar mitt i natten. Efter en hård natts festande är du kanske lite rund under fötterna, och ett perfekt mål för en tjuv. En väldigt stor del stölder sker på berusade personer i eller på väg från puben sent på natten. Det gäller även inne på puben eller nattklubben där hög musik och folk som dansar skapar perfekta distraktioner och en situation där folk kommer nära varandra.

  • Restauranger, särskilt McDonald och även korvmojar mitt i natten. Det är extra stor risk när du är på väg hem efter festen natten och ska ta en matbit. Men risken finns också på restauranger och kaféer i allmänhet eftersom vi ofta lägger ifrån oss väskor, mobiler på bordet och blir sen distraherade av maten och bordssällskapet.

 

Och  ett par sista punkter:  När du är turist och det syns tydligt att du är det. Det är få saker som ser så lockande ut för en ficktjuv som en rik turist.

Sist men inte minst är det bra att vara medveten om högsäsongerna. På sommaren då vi har flest turister, och under julhandeln då alla springer runt och trängs i affärerna. Värt att notera är att ficktjuveri i stort har ökat så mycket att högsäsongerna nästan jämnats ut.

 

 

Att tänka på!

Ska man verkligen vara paranoid i alla de här situationerna? Mitt svar är ett rungande NEJ. Vem vill leva ett liv där man går runt och är sjukligt misstänksam hela tiden? Med största sannolikhet kommer du ändå inte stötta på en ficktjuv. Men IFALL du skulle göra det, se till att du har skaffat dig goda VANOR.

När du ska gå över gatan så kollar du åt bägge hållen. Du är inte rädd, det är en vana för att hålla dig säker. På samma sätt bör du skaffa vanor som håller dig säker i de här situationerna som jag berättar om. För att påminna dig om det, läs igen första artikeln: De 3 gyllene reglerna.

För att vara ett svårt offer för ficktjuven ska du se till att du planerat för vad du ska göra i alla de övre situationerna. Det kan vara så enkelt som att ha en hand i fickan med mobilen på tåget, eller vara lite uppmärksam när du betalar. Inget av det kräver att du ska vara paranoid, bara medveten med goda vanor.

—–

Det var allt för mig. Som vanligt, om du gillar den här artikeln ta och klicka på knappen med ditt föredragna sociala media och dela dela dela!

kan du kanske rädda en vän från en tråkig semester eller julhandel.

Om du har några frågor du vill att jag svarar på, eller lurendrejeri jag ska forska om och skriva en artikel, maila mig på info@ficktjuv.se

Tack för att jag fick sno lite av din tid.

Mvh

Robert Ace

Phone Fishing- Hur dina hörlurar hjälper ficktjuvar.

Av alla massmedia artiklar som hittills skrivits om ficktjuvar var det en som fick flest människor att komma till mig och fråga ”hur?”. Så eftersom så många frågade känns det som ett lämpligt ämne för en ny artikel.

Artikeln jag pratar om är från SVT och du kan se den här:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/dina-horlurar-hjalper-tjuven

Och där tar dom upp de ökande antalet människor som blir av med mobilen medans dom lyssnar på musik.

 

Hur går det till

Frågan alla ställde mig var: Hur går det till? Jag märker ju när musiken försvinner!

Jag ska förklara varför det funkar, men först vill jag berätta lite mer om metoden och vad den gör för ficktjuven.

Essentiellt är det en metod där ficktjuvar använder sladden på hörlurarna för att fiska upp mobilen ur djupa fickor eller en handväska. Det är en variant på vad tjuvar brukar göra med plånböcker som sitter på en kedja. Istället för att gå ner i fickan, som innebär flera risker och svårigheter för dem, tar de tag i sladden och rycker till. Mobilen hoppar ut eller åtminstone till toppen av fickan.

Och till skillnad mot en plånbok på kedjan är det relativt lätt att sen koppla ut sladden och gå iväg med mobilen.

Mobilsladden underlättar för tjuven

Den här metoden löser 3 problem för ficktjuven.

  1. Sladden berättar VAR mobilen är. Så tjuven behöver inte ta reda på innan var du har mobilen.
  2. Ficktjuven måste inte gå ner med handen i fickan, vilket minskar risken att du märker stölden.
  3. Det berättar VAD du har i fickan. En sladd betyder med största sannolikhet en mobil. Precis som en kedja betyder en plånbok.

Så redan nu har du fått lite matnyttig kunskap. En sladd till mobilen, eller kedja till plånboken är ett utmärkt verktyg för ficktjuven. Men låt oss utforska den här ficktjuvstekniken mer på djupet.

 

Musiken tystnar men du hinner inte reagera

Det lättaste sättet för ficktjuven är att bara koppla ur mobilen, och försvinna i folkmassan innan du förstår varför musiken tystnade. Du märker alltså att musiken tystnar direkt, men hinner inte reagera.

Det var alltid det första jag sa när folk frågade mig – oftast spelar det helt enkelt ingen roll om du märker att ljudet tystnar.

Det är dock fullt möjligt för någon att ta din mobil ur fickan och koppla ut sladden utan att du märker något alls innan tjuven är borta. Och vad som gör det här möjligt ska jag berätta om i resten av artikeln.

Den här metoden använder jag inte själv i mina shower och  demonstrationer (jag är oftast underhållande nog att hålla folk från att lyssna på musik under uppträdandet).

Jag har däremot använt den på en god vän och konnässör av hårdrock. Jag fiskade upp hans Ipod och kopplade ur den. Han märkte inte att musiken var borta förrän jag gav tillbaka den långt senare på tåget.

Så nu till den stora frågan: Varför märker man inte att ljudet försvinner?

Hör du mig nu? Hur hjärnan tar in information

Vi har pratat i tidigare artiklar om hjärnans begränsningar och hur ficktjuvar använder sig av det. Men det är en så stor del av ficktjuveriet att det ständigt återkommer.

(För mer om det se ”Din hjärna: Ficktjvuens bästa vän”)

I korthet tog jag tidigare upp hur hjärnan har en begränsad kapacitet att ta in information. Det innebär att om du är tillräckligt fokuserad på något annat kan en ficktjuv leta sig ner i din ficka utan att du känner det. Hjärnan registrerar helt enkelt inte signalerna.

När vi fokuserar på något speciellt dämpar hjärnan aktivt de intryck som inte är del av det vi fokuserar på (källor). Som jag nämnde förut så kan vi bara fokusera på en sak i taget. Det gäller inte bara känseln som när plånboken åker ur fickan utan alla sinnen, inkluderat hörseln.

Har du någon gång kört bil med radion på och efteråt märkt att du inte hört ett ord av vad som sagts? Eller blivit distraherad och märkt för sent att personen framför dig slutat prata?

Precis samma princip gäller när din mobil blir urkopplad.

Du blir distraherad – ficktjuven slår till

Den viktigaste förutsättningen för att den här metoden ska funka för ficktjuven är att du inte AKTIVT lyssnar på musiken. Det är när du blir distraherad som hjärnan dämpar intrycken från allt annat, inkluderat musiken. Så för att tjuven ska kunna koppla ur mobilen utan att du märker det måste du vara okoncentrerad och tänka på annat.

Men hur många distraktioner finns det när du går på stan eller åker tunnelbana? Rätt många faktiskt! Finns det inget som distraherar i omgivningen just då är ficktjuvar väldigt duktiga på att skapa sina egna. När hjärnan väl missat själva tillfället där förändringen sker, i det här fallet musiken som försvinner, tar det ett tag innan den märker att något är annorlunda.

Det betyder att du antagligen inte märker att musiken är borta, förrän något får dig att aktivt tänka på musiken. Ex ”jag borde sätta på lite musik.” Och då är mobilen redan långt borta!

Hur kan vi motverka detta?

I stort sett bara genom att vara medveten och tänka på de 3 gyllene reglerna som jag nämnde i min första artikel som du kan se genom att klicka här. Då kommer du långt!

Att använda sig av sladdlösa hörlurar är också en lösning. Själv går jag runt och lyssnar på ljudböcker konstant och min mobil har jag i en stängd innerficka. Så hur mycket ficktjuven än drar i mobilsladden så måste de först få upp dragkedjan.

Det du ska motverka är att förhindra ficktjuven från att använda din sladd som ett kriminellt fiskespö. Inte att du ska upptäcka att musiken försvinner! För som jag sa i början, även om du märker att musiken försvinner så kan det redan vara för sent.

Som alltid, om du gillar artikeln får du gärna dela den med dina vänner, på sociala medier, mail, skriv ut den och skicka på post. Och om du har någon fråga om ficktjuvar, säkerhet eller scams du vill att jag ska ta upp, maila mig på info@ficktjuv.se

Tack för att jag fick sno lite av din tid!

Mvh

Robert Ace

Källor:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sensory_gating
https://en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_inhibition

 

Ditt nya bankort – en lat ficktjuvs dröm

Du har kanske sett att ditt nya kort från banken har en liten symbol som ser ut så här:

Det är för att kortet har RFID teknologi ( Radio-frequency identification) som betyder att du slipper det ”stora” tidsslöseriet att ta ut kort från plånboken när du ska betala. Du kan bara hålla plånboken emot kortläsaren och *Ping* du är klar.  Underbart, eller hur?

Jag har varit emot det här ända sen jag hörde talas om att kort med RFID började användas i USA.

Då kan man undra om jag bara är emot teknologiska framsteg? Har jag blivit bitter i förtid?

Nejdå, men det här har tyvärr skapat en ny metod för ficktjuvar. Med hjälp av en handhållen scanner kan de stjäla dina pengar, utan att någonsin behöva rota i din ficka och ta plånboken.

Tomas Djurling IT-säkerhetsexpert ger många goda råd

Jag är lite gammaldags när det gäller kriminalitet och mitt expertområde är först och främst den traditionella ficktjuven. Så inför det här blogginlägget intervjuade jag min vän Tomas Djurling som är säkerhetsexpert och ett av hans expertområden är IT-säkerhet. Han berättar att det finns olika metoder en tjuv kan använda sig av när det gäller den nya teknologin.

Skurken kopierar information från ditt kort
Ett sätt är att med sin scanner gå in i en affär som erbjuder den här tjänsten på bankkort. Tjuven kopierar affärens betalstations kommunikations-ID som är trafiken från butikens utrustning och som tar emot betalningar.

Därefter kan skurken stå vid rulltrappan eller gå runt på stan, och för varje person som går förbi och har RFID tjänsten aktiverad på sitt kort gör ett ”köp” från tjuven.

Det här är väldigt svårt att spåra till tjuven eftersom det antingen leder till den oskyldiga affären, eller till en falsk affär som tjuven skapat och som inte längre finns.

Men som tur är finns det en gräns för hur stor summan får vara innan du behöver slå in din kod för kortet. Det innebär att du inte kan förlora allt för stora summor eftersom kortet säger ifrån till slut. Men frågan är – vill vi finansiera de här lata skurkarna?

Om tjuven knäcker krypteringen
Det finns också andra sätt att råka ut för elektroniska stölder och som kan bita dig personligen hårdare.

Är skurken kunnig nog att knäcka kortets kryptering, vilket vi redan vet att de kan, kan de skapa ett eget kort kopplat till ditt konto med hjälp av informationen de scannade från ditt kort. Den inbyggda gränsen för vad man kan spendera kan sitta i kortet eller i kontot. Sitter det i kortet är det möjligt att de kan kringå den med sitt kopierade kort och ta ut så mycket de vill från ditt konto.

Kortinformationen är attraktiv på svarta marknaden
Även om tjuvarna inte är så kunniga på att knäcka krypteringen så kan de ändå med hjälp av informationen från kortet när de går förbi dig, scanna ditt kort och göra köp på sidor utomlands.

På vissa sidor i andra länder krävs inte CVV koden för att handla och då är det enkelt att göra stora köp på din bekostnad. Brotten döms efter de lagar som finns i de aktuella länderna där de begåtts så det kan bli krångligt att försöka lösa dem.

Sist men inte minst kan tjuvarna sälja din kortinformation på nätet och då kan köparen impulshandla med dina surt förvärvade pengar. Idag finns det en stor svart marknad för bankkort, och en skrämmande mängd kortinformation som flyter runt på nätet.

Hur kan jag skydda mig
Så nu känner man sig kanske lite paranoid. Vad ska man då göra åt det här. Det var min nästa fråga till Tomas. Jag ska varna dig direkt, svaret är inte så enkelt som man skulle vilja. Men fortsätt läs, tipsen Tomas gav mig kan potentiellt spara dig en ekonomisk käftsmäll om du skulle råka ut för det här eller liknande stölder från ditt bank-konto.

Hur håller du dig säker? Det här tipsen kan du ta till banken.

Det första jag ska nämna är att olika korthållare och plånböcker har marknadsförts som ska skydda mot scanning av ditt kort. Men det betyder att du fortfarande måste ta ut ditt kort för att betala, vilket essentiellt tar bort mycket av tanken med tjänsten.

Tomas var dock tydlig med att dessa produkter måste vara rätt gjorda. Det ska vara blyinfattad metall i korthållaren eller plånboken för att blockera alla radiovågor. Lägger du kortet i en vanlig metallkorthållare finns det risk att metallen till och med agerar som antenn och förstärker radiovågorna. Alltså motsatt effekt till det du vill ha!

har du den här lösningen gäller det att du litar på att produkten är korrekt gjord. Om det inte är jätteviktigt för dig att ditt bankkort inte är avundsjuk på ditt SL-kort så finns en annan lösning:
Avaktivera tjänsten!

Se till att banken tar sitt ansvar
Beroende på bank så behöver du aktivera tjänsten när du får ditt kort, så det är möjligt att den är avstängd till att börja med. Det bör vara det första du ska kontrollera. Men läskigt nog fick jag veta att beroende på hur BRA banken avaktiverar tjänsten så kan den eventuellt fortfarande funka. Och då blir det svårt för dig att helt skydda dig.

Nästa steg är alltså att bokstavligen ge tipsen till banken. Eftersom säkerhetsluckorna i de fallen finns i banken måste du se till att hålla dem ansvariga om någon skyfflar ut dina pengar ur deras luckor.

Det här blir lite juridiskt, och du kanske är som jag – hatar sånt. Men vänta lite till med att stänga fliken, för det här kan vara skillnaden mellan att hoppa bungyjump med eller utan lina om du råkar ut för en elektronisk tjuv.

Säg till banken var (kassa)skåpet ska stå.

För att summera det hela, se till att din bank är ansvarig om ditt konto blir bestulet.

För många banker känns det lättare att betala tillbaka det kunder blir bestulna på än att lägga tid och pengar på att fixa säkerheten. Men det betyder inte att de inte kan slingra sig och lämna dig med notan.

Ditt mål är att få skriftligt vad bankens ansvar är i såna lägen. Användaravtalet rekommenderas att läsa, men om du som jag inte förstår vad jurister generöst kallar svenska, be någon kunnig att hjälpa dig. Det viktigaste är att kontakta banken och det ska du göra via mail. Svaren du får tillbaka räknas då som skriftligt.

Kontakta banken via mail och fråga:

  1. Jag vet att jag kommer få/har ett sånt här kort, vilka säkerhetsrisker innebär det? Hur kan jag som kund hos er skydda mig och vilket ansvar har ni?

  2. Avvaktivera tjänsten om du inte ABSOLUT behöver den, och fråga banken om du till och med kan ta bort tjänsten helt och få ett vanligt kort utan funktionen.

  3. Få i skrift (dvs på mail) att det är helt avstängt och inte går att använda.

  4. Be att få användaravtalet förtydligat och skriftligt bekräftat att de är ansvariga om ditt konto hackas. Godkänd inte bara ett hemskickat juridiska avtal, utan du ska få det förtydligat.

  5. Spara mailen!

Om avtalet inte är till din fördel – byt bank!

Det här bör du göra på direkten, det kan vara försent när något redan har hänt.
Om du råkar ut för att ditt kort blivit scannat och använt ska du göra följande: 

  1. Spärra kortet!!

  2. Prata med banken och tala om vad som hänt, och fråga vilka risker som finns nu? Utomlands kollas inte alltid korten om de är spärrade så beroende på det landets regler kan pengar ändå dras.

  3. Tomas tips var också att ha en checklista på vad som ska göras om du råkar ut för ett kortbedrägeri. Det kan du ha i mobilen och/eller på kylskåpet med telefonnr och vilka frågor du ska ställa, så du i paniken inte glömmer något.

All ny teknologi har barnsjukdomar, och det är möjigt att den här tjänsten kanske kommer bli mycket säkrare i framtiden. Men i nuläget känns det inte värt risken för mig.

Nu ska jag skydda mitt eget kort
Jag har själv fått ett nytt kort med den här funktionen och kommer gå igenom alla de här stegen, ställa frågor till banken och få deras svar på mail så jag har det i skrift. Om jag väger jobbet att checka av de här punkterna mot riskerna är det ett enkelt val!

Jag vill ge ett stort tack till Tomas Djurling för att han delade med sig av sin kunskap och hjälper oss alla bli säkrare.

Som alltid, om du fann nytta i den här artikeln, dela den så fler kan få informationen som kan rädda plånboken.

Om du har några frågor om säkerhet, scams eller tjuvar du vill att jag ska ta upp skicka mig ett mail.

info@ficktjuv.se

Tack för att jag fick stjäla lite av din tid.

Mvh

Robert Ace

 ——————————

Stort tack till dagens expert: Tomas Djurling.

Foto: Kristina Sahlén

Tomas är en av Sveriges mest eftertraktade föreläsare inom IT-säkerhet

och har en långtgående bakgrund i den svenska underrättelsetjänsten FRA.

Du kan ofta se honom tipsa oss i media hur vi ska bli säkrare.

Din hjärna: Ficktjuvens bästa vän

I den här artikeln ska jag efter bästa förmåga ge svaret till en fråga jag ofta får:

Varför märker du inte ficktjuvens intrång?

Det är för att dom har en medbrottsling, och det är din hjärna.

Det är två psykologiska principer som hjälper tjuven. Den ena har att göra med hur hjärnan bearbetar information, och den andra med social psykologiska tendenser

Multi-tasking är en myt!

Många tror att vi tänker på flera saker samtidigt, eller att vi kan dela upp vår uppmärksamhet mellan flera saker. Men forskning har om och om igen visat att så inte är fallet.  Hjärnan har en inbyggd gräns för hur mycket information den kan ta in, och den kan bara koncentrera sig på en sak i taget.

Det som händer när vi tror att vi gör flera saker samtidigt är att hjärnan hoppar snabbt mellan de olika tankarna. Så ju fler tankar att hoppa mellan desto sämre processar hjärnan.

Ficktjuven överbelastar din hjärna
Det ficktjuven behöver göra är att överbelasta hjärnan med intryck och det blir mer eller mindre omöjligt att känna när plånboken glider ur fickan.

Ett klassiskt exempel är en tjuv som knuffar sitt offer i en folkmassa. Det som händer är att knuffen ger en starkare stimulans än ficktjuvens hand i fickan. Samtidigt försöker offrets hjärna lista ut vad som händer och hur den ska reagera på knuffen.

Kombinationen överbelastar hjärnans intagningsförmåga och döljer stölden. Du kan bokstavligen inte känna det! Hjärnan registrerar inte informationen.

”When I do this…You don’t feel anything else.”

Under en resa i Barcelona lyckades jag nästla mig in hos en ficktjuvsliga och få dom att dela med sig av sina metoder.

Under en del av den natten satt jag på en parkbänk med en av tjuvarna och diskuterade ficktjuveri. När samtalet gick in på hur fascinerande det är att folk inte märker slog ficktjuven sina fingrar hårt i mitt bröst och sa orden som summerar grundprincipen bakom ficktjuveri:

When I do this…You don’t feel anything else.”

Vad tänker offret på under stölden

 

Den andra viktiga principen är vad som händer i offrets tankar under stölden. Utöver den fysiska överbelastningen av hjärnan så förlitar sig ficktjuven ofta på att skapa en social kontext där dom har en anledning att komma nära, och i många fall också sätter dig mentalt i obalans.

Människor är sociala varelser gjorda för att leva och samarbeta med en flock. Så när vi blir osäkra på vad som gäller i ett socialt sammanhang tittar vår hjärna till omgivningen för ledtrådar till vad som gäller. Tjuven använder detta för att komma undan med att bli närgången och samtidigt under detta hålla dina tankar från ficktjuveri genom att erbjuda en annan kontext.

 

Ficktjuvs-dansen

Tjuven går fram till offret och låtsas vara full. Han försöker sen börja dansa eller visa en fotbolls-teknik på offret. Under det att han tar tag i honom så snor han plånboken. Folk som hör om den här tekniken säger nästan alltid ”jag skulle aldrig gå på det där. Jag skulle knuffa bort honom direkt.”

Men ändå är det här en extremt vanlig teknik som används flitigt på gatorna. Så helt klart funkar den.

Det är för att vi inte är mentalt förbereda på vad som ska hända, vi väntar oss inte ficktjuvar. Tjuven håller offret ur balans mentalt. Medans offrets hjärna försöker komma på vad det är för situation den plötsligt är i så är den förvirrad och kollar till omgivningen för ledtrådar.

Då köper offret lätt den outtalade historian ficktjuven vill sälja, det här är ett fyllo som blivit lite väl glad. Vid det laget hjärnan kommit så långt att dragit den felaktiga slutsatsen och reagerat (då kanske man knuffar bort den fulla mannen) så är stölden redan utförd. Och det tar ofta ett bra tag innan vi ifrågasätter kontexten vi fick och kan börja misstänka en annan kontext där det var en ficktjuv.

Demonstrerar ficktjuvs-dansen för Stöldskyddsföreningen.

Denna förvirring är det andra huvudsakliga psykologiska verktygen för ficktjuvarna.

Tillsammans med deras fingerfärdighet och välarbetade rutiner så är det svårt att slå ficktjuven i deras spel.

 

Så vad kan vi göra åt det här?
När det kommer till den första principen är det inte mycket vi kan göra. Det är en fysisk begränsning i vår hjärna. Så länge tjuven har korrekt teknik och timing så kommer vi inte känna något.

Den andra principen däremot kan till stor del motverkas genom att ge hjärnan korrekta sätt att reagera i dom situationerna en ficktjuv skapar, så vi inte i förvirring låter vår uppfattning ledas av ficktjuven.
Skapa planer som ger dig bästa resultat oavsett om det är en tjuv eller bara t.ex ett glatt fullo. Sen visualisera att det händer, hur det känns och hur du reagerar. Det är ett gammalt knep från sport-psykologi och det hjälper hjärnan reagera rätt i plötsliga situationer genom att skapa falska minnen av rätt sätt att reagera.

 Så det här är hur vår hjärna hjälper ficktjuvarna. Hoppas du som jag är lite nördig och tycker sånt här är intressant.
Dela gärna till dina vänner och hjälp dom hålla sig säkra. Och om du har några frågor du vill att jag ska ta upp skicka mig ett mail.
På hemsidan under ”Ficktjuvar” kan du se mer detaljerade tips.
Tack för att jag fått stjäla lite av din tid.
 Mvh
Robert Ace

Dom 3 gyllene reglerna för att inte bli bestulen

Hejsan! Jag heter Robert Ace. En underhållare och föreläsare som använder ficktjuvars tekniker för att underhålla på scen och utbilda säkerhetspersonal i hur man upptäcker ficktjuvar.

Det här är det första inlägget i min blogg om ficktjuvar och lurendrejare. Vi börjar med den vanligaste frågan jag får:

Hur undviker man att bli bestulen?
shutterstock_159419675

Det finns olika typer av ficktjuvar, från opportunister som letar efter lätta byten till proffsen som har utarbetade planer för att lätta på dina materiella tillhörigheter.

Eftersom att de har spenderat så mycket tid på att utveckla sätt att ta det som är ditt, så måste du också spendera lite tid om du vill undvika att bli ett offer. Följande är mina 3 gyllene regler för att inte bli bestulen:

Regel 1: Det är inte kul om det är för lätt.

Eller: Är det lätt för dig så är det lätt för dem
shutterstock_363345050

Säg till om du känner igen dig: Du har betalat, du har bråttom och istället för att trycka ner plånboken i framfickan så lägger du den i den rymliga sidofickan på jackan. Eller, du lägger mobilen högst upp i handväskan, och eftersom du kollar mobilen då och då lämnar du dragkedjan öppen.

Det är jobbigt att stänga väskan varje gång, så du glömmer det. Vi vill gärna anstränga oss så lite som möjligt, särskilt när vi är mitt uppe i en massa andra saker. Det kallas för minsta motståndets lag.

Problemet är att när vi gör det lätt för oss gör vi det ofta lätt för tjuvarna. Om du bara kan sträcka ner handen och ta ut plånboken så kan de också göra det. Tänk istället att du lägger till 2-5 sekunder till processen.

Att ha plånboken i framfickan på byxorna kanske lägger till 2 sekunder på att ta fram den. Och att ha väskan stängd, med en bok eller tröja över värdesakerna lägger nog till 5 sekunder. Men för tjuven gör det processen avsevärt svårare.

Så regel 1: Fundera på HUR du kan göra det krångligare för tjuvarna att ta grejerna. Och acceptera att det kommer göra det lite krångligare för dig också. (En säkerhetsnål över fickan är ett gammalt knep för de som vill ta det ett steg längre.)

Regel 2: Ingen buss, ingen bil…

Eller: Praktisera ”Situational awareness”
shutterstock_164791775

Var medveten om de potentiella riskerna i situationen du är i. Det betyder inte att du ska vara paranoid, utan se det mer som att gå över ett övergångsställe – du kollar åt båda hållen och är medveten om att det finns en risk för bilar.

Säg att du går in på ett packat tåg, då är det bra att vara medveten om folket runt omkring dig, och vart du har dina värdesaker. Du kan avslappnat låta en hand ligga på fickan eller handväskan. Samma sak gäller när någon kommer nära dig och frågar en fråga. Det här ska vara en vana, som att kolla åt båda hållen vid övergångsstället. Du är inte spänd och paranoid när du går över gatan, och det ska du inte vara nu heller.

En övning för att lära hjärnan att agera rätt i det ofta överraskande situationerna som en tjuv kan ligga bakom är visualisering. Det används bland annat ibland i självförsvar för att lära folk att handskas med paniken som kommer vid ett överfall.

Om hjärnan inte har varit med om liknande situationer kan man bli handlingsförlamad medan hjärnan försöker komma på vad man ska göra. Om du däremot använder visualisering för att skapa detaljerade scenarion så tränar du hjärnan på hur den ska reagera i olika situationer. För hjärnan är det samma sak som att uppleva det.

Visualisera situationerna där t.ex. någon frågar dig om vägen, eller knuffar in i dig. Och hur du vill reagera (kom ihåg att du ännu inte vet om det är en tjuv eller ej. Så var vaksam men trevlig).

Så regel 2: Var förberedd på vad du ska göra om en situation uppstår. var medveten, ficktjuvarna ser ofta det och väljer någon annan.

Regel 3: För sent ska syndaren vakna…

Eller: Du är aldrig 100% säker, så planera därefter.

_TIB8605
Notera att bilden är missvisande, de flesta som råkar ut för tjuvar blir inte så glada. Det är bara på mina shower. 😉 Foto: Tibor Bárány © TIBORFOTO.com

Oavsett vad du gör så finns det alltid en chans att du ändå faller offer för en tjuv. Jag hör ofta folk som säger ”De kommer aldrig kunna sno något från mig” Vilket helt enkelt är fel. Du kanske har en dålig dag och är i dina egna tankar och just då råkar du ut för en tjuv. Det är snarare mer troligt att du blir bestulen om du antar att du är immun, då det ofta ledder till att du slarvar med regel 1 och 2.

Jag har studerat ficktjuvar i 5 år och jag vill säga att jag är ett svårt offer, men jag är definitivt inte osårbar. Så planera vad du ska göra om oturen är framme och du blir av med plånbok, mobil eller pass. Några exempel kan vara:

  • Ha inte alla pengar på samma konto, så blir du inte av med allt om de snor ditt kort.
  • Ha kontanter på olika ställen, inte allt i plånboken. Blir du bestulen så har du en nödgömma.
  • Skriv ner IMEI numret för din mobil så kan du ge det till polisen om den blir stulen.
  • Ha en scannad kopia av ditt pass när du reser.

Så det är mina 3 gyllene regler för hur du undviker att bli bestulen. På hemsidan under ”Ficktjuvar” kan du se mer detaljerade tips om vilka fickor som är bra, och hur du ska ha handväskan mm.

Tack för att jag fått stjäla lite av din tid.

Om du gillar inlägget dela det så att fler kan få tillgång till informationen, och så ses vi nästa gång!